VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meest kwetsbare sector boekt grootste koerswinsten op de beurs

Ondanks al het slechte nieuws uit de bouwsector hebben beleggers in de bouwaandelen dit jaar tot op heden niets te klagen.

Het is mogelijk, veel geld verdienen met beursfondsen die er over het algemeen niet goed voor staan. Als de verwachtingen maar laag zijn gezet.

Outperformance
Waar de AEX tot op heden dit jaar een plusje laat zien van een procent of vier, boeken de bouwaandelen  koersstijgingen van een geheel andere orde.

BAM noteert momenteel 19 procent hoger dan eind 2010, Ballast Nedam is dit jaar al 24 procent meer waard geworden en Heijmans spant de kroon met een koerswinst van liefst 38 procent.

Waar komt al dit optimisme ineens vandaan? Zo goed gaat het niet in de sector. Het afgelopen jaar kromp de Nederlandse bouw qua omzet met 9 procent, tegen nog 4 procent krimp in 2009.

De woning- en utiliteitsbouw, goed voor 40 procent van de totale Nederlandse bouwomzet, heeft het al langer moeilijk, maar het afgelopen jaar sloeg de ellende over naar de bedrijven in de grond-, weg- enwaterbouw. Lagere investeringen in woningen en kantoren zorgen eveneens voor minder investeringen in infrastructuur.

Afwaarderingen
Veel slechter moet het niet worden want balanstechnisch houdt het zeker niet over bij de grote bouwbedrijven van Nederland.

Het afgelopen jaar hebben de bouwers weer behoorlijke bedragen moeten afboeken op hun woning- en utiliteits ontwikkelingstak, al zijn de verschillen groot te noemen. Bovendien zijn de bouwers niet erg informatiefop dit vlak.

was het afgelopen jaar nipt winstgevend, maar leed een verlies van 187 miljoen euro op de vastgoedontwikkelingsactiviteiten. Dit kwam hoofdzakelijk door een afwaardering van 127 miljoen euro op de ontwikkelingstak AM.

Gerelateerd aan de situatie begin 2010 heeft de afwaardering van 7,5 procent een hap uit het eigen vermogen van 22 procent genomen. De ontwikkelingsportefeuille van BAM staat nu voor 1,54 miljard euro in de boeken, meer dan het eigen vermogen van 1,1 miljard euro.

Een stevige claimemissie van 240 miljoen euro krikte de solvabiliteit van BAM toch nog op van 15,8% naar 18,2%. Het houdt niet over bij BAM. Geen wonder dat de koers flink won op het verkoopgerucht over de baggerpoot.

heeft vorig jaar slechts 4 miljoen euro, oftewel 2,5 procent op de ontwikkelingstak afgewaardeerd. De boekwaarde van de grondbank van Ballast Nedam bedraagt per ultimo 2010 160 miljoen euro, precies gelijk aan het eigen vermogen.

Met een solvabiliteit van 15% is de bouwer uit Nieuwegein de zwakst gefinancierde beursgenoteerde bouwer. Ballast Nedam heeft dan ook geen emissie gedaan.

De boekwaarde van de vastgoed- en grondposities van bedroeg eind vorig jaar 356 miljoen euro. Heijmans boekte vorig jaar 6 miljoen euro af, gelijk aan 2 procent.

Heijmans staat er met een solvabiliteit van 33 procent goed voor. Desondanks geldt ook voor Heijmans dat de vastgoedtak zwaar weegt op het eigen vermogen van 455 miljoen euro.

Analisten positief
Hoewel het perspectief voor de woning- en utiliteitsbouw nog altijd somber is, hebben analisten recent hun adviezen en koersdoelen voor de Nederlandse bouwers verhoogd en hebben zij zeker bijgedragen aan de outperformance van deze aandelen. De rek lijkt er wel wat uit.

ING en ABN Amro hebben hun advies voor BAM verhoogd van ‘afbouwen' naar houden. SNS denkt dat het dieptepunt nabij is en adviseert BAM te kopen met een koersdoel van 7 euro, terwijl Goldman Sachs nog altijd een verkoopadvies hanteert.

Royal Bank of Scotland en SNS geven voor Ballast Nedam een houdadvies met een koersdoel van 16 euro, inmiddels ruim onder de beurskoers van 17,85 euro.

Heijmans, de sterkste outperformer, is ronduit favoriet in analistenland. KBC, ING, SNS en ABN Amro geven allemaal koopadviezen met koersdoelen variërend van 20 tot 23 euro. De banken putten moed uit de beperkte afwaardering bij Heijmans, de sterke balans en de succesvolle turnaround.